Доказано е, че тежкият пародонтит понякога е причина за инфаркт или инсулт. Това каза в интервю за "Фокус" специалистът пародонтолог д-р Хурие Абриз. Тя поясни, че пародонтитът не е причина за всички системни заболявания, но 100% е провокиращ фактор за някои от тях. В напредналите държави, ако човек е с диабет, с високо кръвно, с ревматизъм, със системно заболяване, най-напред го насочват към преглед на венците. Първо трябва да се редуцира възпалението на венците, алармира лекарят.

"Ако човек е диабетик и има тежък пародонтит - инжектира инсулин или взема хапчета, захарта не може успешно да се контролира. Ако пациентът има сърдечносъдови проблеми, пародонтитът усложнява лечението. Не е добро решение постоянно да се пият хапчета, без да е елиминирана вероятната причина за това“, подчерта д-р Абриз.

Специалистът подчерта, че парадонтитът е особено опасен при бременните жени. "Заболяването може да доведе до преждевременно раждане на недоносен плод или спонтанен аборт“.

Д-р Хурие Абриз напомни, че още преди векове е казано: "Здрава уста – здрав организъм, защото устата е входът към целия организъм". Лекарят алармира, че в основата на заболяването пародонтит е неправилното миене на зъбите.

"Много е важно да се знае, че заболяванията на устната кухина не са свързани само със загуба на зъби, целият организъм страда, когато има възпалителен процес в устата. Директно се ангажира имунната система. Чрез кръвта бактериите стигат до кръвоносните съдове, сърцето, прикрепват се към клапите на сърцето. Оттам и усложнения. Доста сърдечните заболявания има, които сега вече се диагностират, че са от хроничен пародонтит. Затова пациентът първо трябва да има здрава уста и след това да имам ефективно лечение на тези системни заболяване.

Лекарите изписват, изписват лекарства, но преди това трябва да е ясно, пациентът има ли пародонтит. Не може да има качествено лечение, ако първопричината не се редуцира и овладее“, категорична е д-р Абриз.

Росица АНГЕЛОВА