Ентеровирусите са доста характерни за летния сезон като разпространение. Издръжливи са във външна среда, във вода, в почва, попаднали върху плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Всъщност високите температури и липсата на добра хигиена улесняват много тяхното разпространяване. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" епидемиологът д-р Христиана Бацелова. 

"Някои от ентеровирусите причиняват и херпангина, без характерните стомашно-чревни симптоми. Но по-характерните ентеровируси от към чревна симптоматика, болка в коремната област, диарийни изхождания, повишаване на температурата обикновено също има и една доста изразена обща отпадналост и слабост, и при деца, и при възрастни. Проблемът най-вече при децата е, че бързо може да се стигне до обезводняване, което може да застраши по-сериозно здравето", коментира още лекарят.

Д-р Бацелова предупреди хората да не се самолекуват, а ако имат висока температура да приемат лекарства, с които ще я понижат и за които знаят, че не предизвикват алергични реакции. Специалистът предупреди в никакъв случай да не се самолекуваме, а да се консултираме с лекар.