Дали захапката ще бъде правилна обикновено не зависи от нас, но и ние имаме ограничено влияние върху това. То започва със захранването, когато родителите се притесняват, че ако дават твърда храна рано, ще увредят захапката. Дъвкателната дейност на твърди храни е много важна за правилната захапка. За това алармира зъболекарят д-р Гълъбица Спахиева в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“.

Много често децата се успокояват с биберон или смучене на пръст. Това е вредно – в началото родителите не обръщат внимание на негативния ефект върху захапката, но той е реален. Гризането на ноктите също вреди на зъбите, предупреди специалистът.

На 6 месеца е нужно да започнем да се грижим за оралната хигиена 2 пъти дневно. Тогава бебето не се противопоставя и лесно свиква с нея, категорична е Спахиева.

Много е важно родителите да знаят, че не трябва да използват зъболекаря като заплаха – "Ако не си изядеш супата, ще ходи на зъболекар!“ е вредна заплаха, защото отказва детето да ходи там . Така се създава страх у децата.

Още на 6 г пробиват задмлечните зъби. Родителите често ги "отписват“, смятайки, че са млечни и не водят детето на зъболекар, защото то "така и така ще ги смени“,разказа Спахиева. Силанизирането на детските зъби е опция, за която зъболекарят трябва да информира родителите. То предотвратява кариесите.

"Алайнерите са най-новата тенденция в ортодонтското лечение. Те са почти невидими – трябва много да се загледаш, че човекът има нещо в устата си. Подходящи са от естетична гледна точка – това са пластмасови шини“, поясни още д-р Гълъбица Спахиева.