Общопрактикуващите лекари сме най-потърпевшите и при първите вълни, защото всяко нещо започва при джипито и завършва с него. Това каза в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус". "При първите симптоми пациентите се обаждат на нас, ние назначаваме изследванията, проследяваме, следим състоянието, ние насочваме при влошаване, след изписване от болницата или след изписването от карантината пациентите отново се връщат при нас за проследяване. Така че много сме уморени. Пациентите вече и те се умориха от това – има хора, които го боледуват за трети път“, заяви тя.

Медикът добави, че вижда притеснение и изнервеност, защото всеки се страхува. "Много е напрежението, много е умората, няма кой да ни замести, няма кой да помогне. Ние сме това – шепата хора, които са на първа линия. И за Бърза помощ, и за всички колеги, които от 2 години се въртим в тази система, нещата са много тежки – преуморени, неотпочинали, недоспали, стресирани, под огромно напрежение“, поясни тя.

Д-р Николова даде пример, че само за първия един час след като е започнала работа, е пуснала 4 PCR изследвания. "Само за този момент имам пост-COVID усложнения при сравнително млади хора, не са деца, но младежи до 30 години, 3 от които излязоха с пневмонии“, каза още тя.

А дали се усеща затихване, за каквото се говори от дни насам в публичното пространство, тя отговори, че не може да го усети.

Милослава АНГЕЛОВА