Най-добрата ваксина е поставената ваксина и сега е точният период, в който трябва да се постави противогрипната ваксина. Това каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

"Най-добрият начин да се предпазим от респираторни заболявания е с ваксинация за тези, за които има налични ваксини. А в момента има ваксини за грип, за COVID и за пневмококи. Така, че можем да си поставим и да бъдем абсолютно спокойни, че няма да се разболеем от тези заболявания, защото сме се профилактирали и изработили добър имунитет.“

Която и от съществуващите на пазара ваксини да се избере, те са с доказано качество и с доказана безопасност и ефективност. Лицата на и над 65-годишна възраст могат да се възползват от безплатна ваксина по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции, а останалите хора могат да я закупят от аптеките, обясни още тя.

Вирусите, които доминират в настоящия сезон, са най-вече респираторно-синцитиалните, като грипният все още е малко застъпен, а леко се увеличава броят на заболелите от COVID. "В момента има все още вируси, които са с гастроинтестинални смущения – с гадене и повръщане, има респираторно-синцитиални вируси, които са с температура, болка в гърлото, със симптоми на горните дихателни пътища, има и единични случаи на грип и COVID,“ допълни тя.  

Разликата между грипа и COVID е, че при грипа има внезапно рязко начало, докато при COVID нещата вървят по-бавно и постепенно.  По думите й при установяване наличие на COVID, пациентът си остава на домашно лечение: "Лекуваме го както на всяка една вирусна инфекция съобразно симптоматиката, съобразното съпътстващите заболявания, терапията винаги е индивидуална и е съобразена с пациента,“ поясни тя.