Нямат нищо, което да води до доказателства, че Евелин Банев-Брендо е влязал в България по този начин – с частен самолет". Това заяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

"Евелин Банев-Брендо почти не беше известен в България. Цялата си дейност той извършваше извън пределите на страната. Тук инвестираше в недвижими имоти и комплекси", допълни Цветанов.

Той припомни, че Евелин Банев е оправдан от съда по обвинението за пране на пари. Междувременно убиват неговия съдружник и свидетел, две години по-късно – и майката на основния свидетел. В България Брендо е осъден през 2018 г. Десет години по-рано – през 2008 г., италианските служби предоставят на български прокурор и на двама служители от ГДБОП информация за 40 тона кокаин годишно от Южна Америка към Европа.

Цветанов призна, че системата (на МВР) е била пробита и затова той започнал да работи с малки екипи. "Имахме отвличане, нямаше резултати. Имахме убийства, нямаше резултати", обясни той. "Когато беше задържан Евелин Банев, започна паралелно разследване в Румъния. С българските служби успяхме да подадем много ценна информация, за да бъдат идентифицирани Радото и Евелин Банев, за да бъдат идентифицирани", каза Цветан Цветанов в ефира на NOVA NEWS.