"Кап. Димитър Списаревски е човек с изключителна биография“. Това заяви историкът Цветан Сашев, уредник в Музея за нова и най-нова история в Добрич, предаде кореспондент на Радио "Фокус" – Варна. Личността и подвигът на кап. Списаревски са тема, по която трябва да се говори и това е причина Регионалният исторически музей и Регионална библиотека "Дора Габе“ в Добрич да организират съвместно изложба, която възкресява паметта за българския боен пилот.

На днешната дата - 20 декември, се навършват 78 години от гибелта му. "Макар на пръв поглед да приемаме, че знаем много неща за Списаревски, предполагам, че посетителите на изложбата "Венчан за България. Кап. Димитър Списаревски“ ще научат още много неща за него. Едно от интересните неща в изложбата като акцент е участието на музея в добруджанския град. Представяме седем табла, на които чрез снимков материал посетителите ще могат да проследят съдбата на този невероятен човек, на тази легенда. Представени са моменти от неговото детство, училищната му среда. Разбира се, има много снимки, свързани с битието му на военен. Но освен за Димитър Списаревски има и една, така да я нарека сюжетна линия в експозицията, свързана с различни други авиатори от региона на Добруджа, за съжаление също хора с трагична съдба като неговата - Йордан Славов, Симеон Михайлов. Това са пилоти, участвали или в неговото бойно подразделение, или в други, но са взели участие в отбраната на София и бойните действия срещу англо-американските самолети, бомбардирали столицата през 1943 г., пилоти, дали живота си“, каза Цветан Сашев.

Той допълни, че напред във времето екип на музея в Добрич ще направи всичко възможно да издири повече сведения и за другите авиатори от региона. Проучванията ще обхванат петима военни пилоти от района на Добрич и Балчик, загинали при бойни действия. Сред интересните фигури е тази на пилота Георги Атанасов, личност с невероятна лична история и вълнуваща съдба. Той също е участвал в отбраната на София, но загива при инцидент през месец юни 1944 г. За изложбата, представена в централното фоайе на РБ "Дора Габе“, е ползван разнообразен снимков материал, основно от фондовете на музея, също от периодичния печат от тогавашната епоха. За съжаление в архивите не са запазени много оригинални снимки от този исторически период, отбеляза специалистът. Библиотеката допълва интересното съдържание на изложбата с любопитни печатни материали от своя фонд, представени във витрини.



Жулиета НИКОЛОВА