Очаквах да има един смислен дебат при закриването на Специализиарния съд и прокуратура, защото ако някой си беше направил труда да прочете хронологично как и защо се създаде този съд, можеше да се запознае с всички констатации и препоръки на ЕК, свързани с механизма на оценка за напредъка на страната ни. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в "Лице в лице“ по bTV.

"През 2012 г. имахме положителен доклад по повод 5 години от членството ни в ЕС в тази посока. Специализираният съд и специализираната прокуратура бяха създадени, за да има по-бързо правораздаване. До 2013 г., когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи смятахме, че това, което е създадено, е добро. Във втория мандат на Борисов ясно беше записано, че трябва да се направят анализи, за да се реши какво още може да се извърши“, припомни той.

По думите му проблемът, който ще възникне след закриването им, е че, когато имаме организирана престъпност и когато имаме от няколко апелативни съдилища тогава трябва да видим кой ще бъде водещият и кой ще работи по тази специализация, която е придобита досега в Спецсъда и спецпрокуратурата“, добави той.

Цветанов изрази мнение, че е трябвало да се подходи много по-аргументирано и по-обективно. "Трябваше да се направи реален задълбочен анализ, за да се види каква е ефективността, защото в момента има повече емоция, отколкото разум във всичко, което се предприе“.

Цветанов определи поведението на управляващите като неадекватно пред предизвикателствата, които има пред страната ни.

"Никой не говори за дневния ред, който вълнува българските граждани: Каква ще бъде покупателна способност; каква ще е инфлацията през предстоящите години; какъв ще бъде държавният дълг, който ще тегли правителството, какви ще бъдат европейските средства, които ще усвояваме, защото към настоящия момент нямаме споразумение с ЕК по новия финансов програмен период; какво е нашето решение за Северна Македония и какви външнополитически въпроси ще бъдат решени от това правителство с тази конфронтация. която има“, заяви Цветанов.

"Най-големият проблем за днешното управление е, че няма хоризонт. През последната една година се формира коалиция на омраза. Виждаме, че днес имаме нов дневен ред - това е Русия, това е Украйна, а българското правителство няма единна позиция“, подчерта председателят на Републиканци за България.

"Всички вярвахме, че ще има някаква промяна, че ще има законодателен пакет, който ще доведе до реформи, които ще дадат ефект след една или две години, но виждаме, че такъв ефект няма да има. Няма управленска програма, имаме бюджет, но нямаме европейско финансиране и е на лице увеличение на държавния дълг за тази календарна година със 7.2 милиарда лева, а за всяка следваща година в прогнозата, която дадоха е да го увеличаваме със 7.3 млрд. лв. Ще увеличим държавния дълг, но няма да имаме никакъв коефициент на полезно действие от европейските средства“, припомни още Цветанов.

Цветан Цветанов даде за пример, че на сайта на Министерски съвет за достъп до обществена информация, все още седи бланката с името на Стефан Янев, а когато тръгнеш да я сваляш, за да я попълниш се отваря още по-старата бланка с името на Бойко Борисов. Дори тази формалност не е променена от новите управляващи.