Отстояваме национална кауза в подкрепа на българската музика заедно с всички творци и изпълнители. Това заяви народният представител от "Възраждане“ Цвета Галунова, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това е една национална кауза, която е в подкрепа на българската музика, на българската култура и на българския език. Така че това е много надпартийна кауза. И да, тази квота няма да реши в цялост проблемите, които имаме в момента с това, че българската музика не звучи достатъчно в ефир, но със сигурност е една стъпка към това да се случи занапред“, посочи Цвета Галунова.

Вече е назрял момента каузата да стане национална, отбеляза от своя страна композиторът Светослав Лобошки.

"Честно казано аз първо съм изненадан, че ние водим в Република България такава дискусия за защита на българския език, което е малко странно. Второто, там не само битка за защита на българската музика, българската песен, ами това е битка за защита на българския език. И тук вече съм потресен, че в най-голямата българска институция аз видях заклети врагове на българския език – хора, които не прикриват своя неприязън към българския език и не се притесняват да го покажат публично. За мен това не е само защита на българските творци, ние защитаваме перспективата на млади български музиканти един ден професионално да се занимават с музика. А какво се получава? България има безброй талантливи деца, но от тях един ден започват да се занимават професионално било с музика, било като вокални педагози, било като професионални изпълнители. И точно в този момент те се сблъскват с една невидима стена, в която няма врата, те не знаят как да я заобиколят, защото техният труд няма начин да бъде показан в национален ефир и техният талант да бъде оценен“, допълни композиторът Светослав Лобошки.

Евелина БРАНИМИРОВА