Компания CortiCom, разработваща brain-computed interface системи, в момента прави клинични изпитания в Института "Джон Хопкинс" в САЩ. Тя има за цел да помогне на хора с двигателни и комуникационни увреждания. За нея разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Експерименталната първа фаза е насочена към хора с двигателни увреждания в следствие на амиотрофична латерална склероза на горните крайници. Чрез интернет на нещата тези пациенти ще имат възможност да задават команди на електроуреди и да отпращат послания и мисли към външния свят, ако не могат да говорят, обясни доц. Тодорова.

Един път настроен към индивидуалните потребности на пациента, изкуственият интелект работи добре и без дефекти.

"Проектът на Институт "Джон Хопкинс" е доста благонадежден, защото се наблюдава, че системата функционира прецизно с течение на времето, т.е. пациентите, които ползват този изкуствен интелект, се справят добре, без отклонения и странични дефекти."

Изследването показва, че това дава допълнителен стимул на хората с двигателни и комуникационни промени и останалите им жизнени показатели са се подобрили, обясни още футурологът.