Много витиевато звучи "евроатлантически ценности“, но в крайна сметка, когато в момента сме изправени пред икономически, енергиен, социален и здравен колапси, трябва да мислим как ще се отрази това на България. Това каза в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Цончо Ганев, зам.-председател на НС от ПГ на"Възраждане“. Той уточни, че от партия отново призовават и се надяват военният конфликт да бъде прекратен. "Това нещо да се прекрати по най-бързия начин, защото е пагубно както за живеещите там, така и за хората в съседните държави. Неминуемо ще се отрази на България, най-малкото защото ние имаме едно голямо българско малцинство в Украйна, малцинство, което в последните 30 години по всякакъв начин е дискриминирано и мачкано. Припомням само, че преди няколко години украинската държава прие Закон за езика, в който се забранява говорене, писане на български език, който засяга не само българския език, а и всички други малцинства“, припомни Ганев.

Той заяви, че са загрижени за българите, където и да са по света. "Аз мисля за българското малцинство, което в момента по никакъв начин не е защитено, и ме интересуват националните интереси на България. Интересува ме това, че като член на Европейския съюз цялата машина, бюрокрацията на Европейския съюз да защити българското малцинство и да се погрижи за него“, обясни той.

По думите му много витиевато звучи "евроатлантически ценности“, но в крайна сметка, когато в момента сме изправени пред икономически, енергиен, социален и здравен колапси, трябва да мислим как ще се отрази това на България. "И ние заради това призоваваме тези военни действия да бъдат прекратени по всякакъв начин и двете страни да стигнат до примирие. Защото имаше Минско споразумение, което в последните години се нарушава. Беше подписано от Украйна и в момента именно от Украйна в последните години под давлението на САЩ се нарушава умишлено и целенасочено. И това предизвиква в момента цялата тази реакция“, добави той.

Ганев уточни, че никой не съдят, а се интересуват за националните интереси на България.

Ева БРАНИМИРОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"