Отново имаме изключително неприятен прецедент. За пореден път ставаме свидетели на потъпкване на законодателството в България от страна, както на управляващите, така и на органите, които са им подвластни. Това каза за "Агенция "Фокус“ Цончо Ганев, народен представител от ПГ на "Възраждане“.

Той посочи, че в конкретният случай, за който ще стане въпрос, законодателството ясно и точно казва, че: "При лекарско становище свързано с диагноза астма, не е нужно и дори задължително децата не трябва да носят маска в училище“.

"И сега, към казуса. Имаме дете в осми клас от 4-та езикова гимназия във Варна, което е с остра астма. Ученикът има документи от личен лекар, както и от лекарска комисия, в които ясно е посочено, че детето не трябва да носи маска тъй като не може да диша с нея.

Когато е въведена заповедта за задължителното носене на маски в училище, родителите на детето веднага са набавили необходимите документи – подписани от лекари, в които се казва, че ученикът се освобождава от това задължение, тъй като има диагноза и носенето на маска може да доведе до сериозни последици за здравето му.

Отивайки в клас ученикът представя документите, но неговата класна ръководителка казва, че не зависи от нея и това е в правомощията на директора на учебното заведение, който трябва да даде разрешение. Всичко това обаче не се случва в един ден, а в поредица от дни, в които детето не ходи на училище.

От Регионалното управление на образованието също отказват да разрешат детето да е без маска в клас, позовавайки се на заповедта на министъра на образованието. Родителите обаче не се отказват и отиват при адвокат. Тук идва и върховният цинизъм. Родителите отиват с адвоката си и им се дава следната алтернатива, която се тълкува като огромен компромис от страна на Директора на училището и на Регионалното управление по образованието (РУО). Компромисът, забележете е: Ще пуснат детето в час, без маска, но ще стои до "отворен прозорец“. Тук само да отбележа, че говорим вече за ноември и началото на декември, т.е. 2-3 месеца след началото на учебната година“, обясни Ганев.

След като родителите не приемат "компромисния вариант“ се обръщат към общинските съветници на Възраждане във Варна, които са се обърнали към Цончо Ганев, а той на свой ред се обръща към Министерството на образованието, да се даде становище по казуса и тази заповед да не бъде прилагана за деца с такъв вид заболявания.

"И нека сме наясно, че това не е единичен случай в България, защото за съжаление в страната има стотици деца с такива проблеми и реално тези деца са подложени на геноцид. Кажете ми, кой ще поеме отговорност ако някое дете в такова здравословно състояние се влоши заради тази маска?

И какво направих. Подготвих и внесох писмо до Министъра на образованието на 14-ти декември, в което го информирам за случая. Забележете, че отговор на писмото си получих на 14-ти януари. През този един месец министерството е информирано за случая, но отговор няма, а детето и този месец не е било на училище.

По-интересно е обаче, какво ни отговори министърът на 14 януари по време на парламентарен контрол.

Министър Денков беше многословен в изказването си, че детето с асма, което не може да диша с маска застрашава живота и здравето на всички деца, ако не носи маска и присъства в час, но и самият той потвърди, че детето трябва да бъде допуснато да посещава училище.

В правото си на реплика помолих министърът да отговори на родителите с едно изречение на въпроса: Трябва ли директорът на училището да допусне ученик да учи без маска на "неотворен прозорец“, защото навън температурите са минусови с доказани медицински основания за това?

Въпреки потвърждението на Министъра, че това дете и много като него трябва да бъдат изключения, детето все още не е на училище.

И аз искам да знам, кога министърът на образованието ще промени наредбата, за да могат децата със здравословни проблеми, да могат да посещават училище, без да бъдат принуждавани да стоят на отворени прозорци при -10 градуса?“, каза в заключение Цончо Ганев.