В популярен Youtube канал се появи едночасов документален филм за родната ни магистрала "Тракия". Платформата под името Witness качи материал озаглавен: "Екстремни пътища в България - шофиране в нетрезво състояние, превишена скорост и корумпирани ченгета", научи "Фокус".

Във видеото се разказва за инцидентите на магистралата и има откъси от новинарски емисии и журналистически материали. Също така има интервюта, направени на място от екипа, който е създал филма. Прави впечатление обаче, че част от кадрите, които са използвани, са от магистрали в Русия и катастрофи на тяхна територия. 

"Пътищата в България са едни от най-смъртоносните в Европа, на второ място след Румъния. Всеки ден двама шофьори губят живота си по българските пътища – два пъти повече от много други европейски страни. Това е трагична статистика за страната.

Най-опасна от всички е магистрала "Тракия". Движението е натоварено; пътят поема 100 000 превозни средства на час. Този главен път стана най-опасният в България. Самият път е зле поддържан и осеян с дупки. България е най-бедната страна в Европейския съюз. За съжаление шофирането в нетрезво състояние и превишената скорост са често срещани, въпреки законовите ограничения.

На пътя има средно 250 катастрофи и 42 смъртни случая всеки месец. 

И накрая, България е поразена от друго зло – корупцията. Тук подкупите са ежедневие. Те се използват за измама на техническите прегледи на превозни средства, както и за уреждане на полицейски спирания за превишена скорост или използване на телефона по време на шофиране. Така че това не е просто проблем, причинен от безотговорни шофьори, а от основната корупция, която създава ситуацията. Ще обясним ситуацията в този най-опасен регион на Европа", се казва в описанието на материала.