"Забави, забави. По-полека, забави, забави“ – изпя Стефан Вълдобрев. В тази посока се развива и едно от най-новите течения в туризма – т.нар бавен туризъм, наричнан още "еко“, здравословен“, "селски“.

Това е цялостна концепция за пълноценна почивка, лишена от динамиката и стреса на масовия туризъм, чрез забавяне на темпото и наслаждаването на "малките удоволствия", избягвайки големите курорти.

И ако в Италия, тази концепция се заражда още в края на 80-те години на миналия век, то в България тя е съвсем млада. Туристите тепърва се запознават с това разбиране, а домакините, които предлагат такъв тип ваканция, все още са доста малко на брой.

Както Стефан Вълдобрев пее: "Поогледай се. Послушай. Поразпитай. Помълчи... Наслади се на момента“.

С идеята да се наслади на момента, гледката, планината и усещането за тук и сега, Магдалена Исионова създава къща "Хвърчило“. Едно необикновено място, сгушено в южния склон на село Киселчово в Родопите.

Родопското "Хвърчило“ на Магдалена предлага полет над природата, далеч от ежедневието и напред към промяната – промяната на туризма в България и отношението към българското село и животът в общност.

Преди четири години за първи път изпитах чувство на уседналост в Родопите и по-скоро мястото избра мен, отколкото аз него“, разказва Магдалена пред Economic.bg.

С поглед към природата

Магдалена реставрира напълно старата къща и плевня, превръщайки ги в място за споделени емоции. Плевнята е превърната в зала за събития и е реставрирана в традициите на българското строителство с изцяло естествени материали – глина, вълна, слама, вар.

Купих къщата с идеята това да е място, на което да преоткрия себе си. Но съм човек, който го храни да твори много неща. Но в един момент реших да отворя пространството и да предам своя опит“, разказва Магдалена.

Тя е художник моделиер и конструктор технолог. Цял живот се е занимавала с приложно изкуство. Всеки един детайл в къщата е добре подбран и повечето от предметите в нея са изработени от малки български производители като идеята е да се подкрепя родното производство.

"Това е къща с каузи, а не за гости. Ние организираме нещо, което да остави следа след себе си. Помагаме на хората от селото с доброволци. Реставрирахме покрива на един храм. Организираме разходки по екопътеки съвместно с туристическо дружество ТД “Крепостта Могилица".

Бизнесът ми е ориентиран за това да се наситят всички сетива на човека и всичко да е обърнато към здравето. Не искам масовия турист. Тук идват хора, които са обърнати към природата“, споделя Магдалена.

Тя казва, че "Хвърчило“ е жив проект – "всеки човек, който дойде, допринася за развитието“.

"Една от мисиите ми е да оставя следа след себе си. В Родопите има една много хубава традиция – казва се себап – това е традицията да оставим добър отпечатък след себе си.“

Затова Магдалена иска да събуди усещането на хората за свързаност с природата. За това, че, когато забавим крачката и подадем ръка, обществото се променя.

Но се опитва да промени и концепцията за развитието на туризма в една от най-красивите и "женски“ по нейните думи планини в България – Родопите.

Бавен туризъм

В България имаме прекрасни условия да развиваме туризъм с добавена стойност, който лекува. Този, който ти пълни външните сетива, но ти дава и нещо повече – туризъм за духа и тялото“.

Според Магдалена страната ни има огромен неизползван потенциал в сектор "Туризъм“, с който ако успеем правилно да насочим силите си, ще генерираме много повече икономически успех от опитите ни за привличане на масови туристи.

Имаме занаяти, автентичност, фолклор, чиста храна. С какво друго можем да привлечем чуждестранните туристи?“, пита реторично тя.

А една от мисиите, които си е поставила Магдалена, е да превърне своето "Хвърчило“ в дом за посетителите – в място, което те слива с природата и събужда.