8-месечно бебе, погълнало пластмасова част от играчка, беше спасено от специалистите в УНГ клиниката на УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“. Това съобщиха от лечебното заведение и добавиха, че за много кратко време детето е прегледано в детския УНГ кабинет, установено е наличието на чуждото тяло, направени са му всички необходими изследвания и консултации и е въведено в операционна зала за изваждане на предмета от гълтача.

"При това дете чуждото тяло беше заклещено в най-долната част на гълтача, която се намира непосредствено зад гръкляна. Това е мястото, където се кръстосват дихателния и храносмилателния път. Опасността в конкретния случай бе, ако този предмет промени положението си, може да попадне в гръкляна, тоест в дихателните пътища, да ги запуши и да се стигне до фатален изход“ разказва д-р Станчева, която по това време е дежурна в приемния детски УНГ кабинет и първа преглежда детето. И макар родителите да съобщават, че оплакванията на кърмачето са от 5 дни, почти ежедневно е консултирано с лекари и е назначена терапия за инфекция, тя се усъмнява, че най-вероятно се е задавило. Родителите отричат, защото не са видели то да поставя нещо в устата си.

"Още щом видя момиченцето ми, д-р Станчева се усъмни, че тя е глътнала нещо. След прегледа тя прецени, че трябва да се направи оглед с камера през носа. С доц. д-р Цоло Цолов (началник на Отделението по детска отоларингология - б.а.), и доц. д-р Тодор Попов видяха, че има нещо в гърлото и незабавно ни приеха в болницата, защото ми обясниха, че предметът е на място, където лесно може да запуши гръкляна и детето да се задуши. От тук насетне всичко се случи като на сън“, разказва майката.

"Знаехме, че разполагаме с броени минути, тъй като, по сведение на родителите, оплакванията на детето са от повече от 5 дни. Всяка секунда можеше да е фатална. Едно от големите притеснения беше анестезията. Имаше опасност при вкарването на интубационната търба, тя да увлече чуждото тяло и още повече да влошим състоянието на детето. Затова с доц. д-р Маринов, един от най-опитните ни анестезиолози, решихме да действаме с местна анестезия, но с готовност, при необходимост, детето веднага да бъде интубирано.“, спомня си УНГ хирургът доц. д-р Попов, който успява да извади от гърлото на момиченцето без усложнения, пластмасово цвете с диаметър 1,5 см.

"Детето не се беше хранило пълноценно от 5 дни и беше доста дехидратирано. В такива случаи, преди анастезията се прави "подготовка“, за да може бебето да я "понесе“ – време, с което ние с доц. Попов не разполагахме, защото ситуацията беше критична. Освен това, от анестезиологична гледна точка, воденето на анестезия при изваждане на чужди тела от дихателните пътища, а в случая всеки един момент чуждото тяло можеше да попадне в гръкляна, е една от най-рисковите в нашата специалност. Причината е, че през тръбата, през която се обдишва пациентът, работи и хирургът. В тези случаи, за секунди може да се стигне до много тежки, животозастрашаващи усложнения“, разказва доц. д-р Цветомир Маринов.

"Бях сложила бебето на дивана, за да си гризе хлебче. То обаче се обърна и си удари главичката в масата. Гушнах го веднага, но започна да се дави. Първата ми мисъл беше, че се дави с хляб. После видях, че няма как да е хляб, защото хлябът е на другия край на дивана. Започнахме да я тупаме по гръбчето – нищо не излезе. В един момент спря да се дави, но дишаше тежко и отделяше много секрети. Бързо отидохме в Спешното отделение в Елин Пелин, където живеем. Докторът я преслуша и каза, че белият дроб е чист, но за всеки случай ни посъветва да се консултираме с педиатър.“, спомня си началото на кошмара младата майка, която е стоматолог по професия. И така отиват в първата болница, след това във втора, посещават и личния лекар на момиченцето. Навсякъде лекарите правят кръвни изследвания, рентгенография на бял дроб, но не успяват да установят причината, дори се усъмняват, че може бебето да е заразено с Ковид. Започват лечение за инфекция. Момиченцето обаче подържа температура, продължава да отделя секрети и става все по-отпуснато и отпаднало. "През цялото време превъртах в главата си възможните причини и изведнъж, сякаш Господ ми подсказа, сетих се да я заведем и на УНГ специалист. До този момент, предвид факта, че е бебе, се бяхме консултирали само с педиатри“, спомня си майката.

Оказва се, че бебето е погълнало пластмасово цвете с остри ръбове, което е паднало от играчката на по-голямото дете. "Предната вечер купихме на каката едни крила, от тези, които се поставят на гърба. Тя си е играла с тях и ги е оставила на дивана при сестричката си. Тъй като не са малък предмет, който бебето може да погълне, никой не се е сетил да ги разгледа подробно“, обяснява младата жена и се обръща със съвет към останалите родители: "Понякога само за секунда да се обърнеш и ще стане белята. Ако имате по-големи деца, защото в нашия случай това беше причината, следете по-голямото дете да си прибира играчките (нашето ги разхвърля навсякъде). И внимателно оглеждайте всичко – понякога предмет, който изглежда съвсем безобиден, може да създаде големи проблеми“

"След екстракцията оставихме детето няколко дни на антибиотично лечение в отделението, поради развилата се локално възпалителна реакция. Постепенно то започна да се храни нормално, спря да повишава температура.“ споделя д-р Станчева.

Днес кърмачето е добре. Изписано е без никакви усложнения. А родителите са благодарни на лекарите и на Бог, който им е подсказал правилния изход. И може би имат основание - лично българският Патриарх, Негово Светейшество Даниил, даде старт на благотворителната инициатива за събиране на средства за ремонт на детското УНГ отделение в столичната болница.

Съвет към родителите от д-р Иглика Станчева, един от най-опитните детски оториноларинголози:

"Не напразно на опаковките на играчките е поставен знак "Забранено за деца под 3- год. Възраст“. В този период от живота си децата изучават света, като поставят различни неща в устата си. Това е нормално, но трябва родителите да са наблюдателни. За съжаление никой не е застрахован и на всеки може да се случи. Важно е да се подбират подходящи играчки, които трудно се късат или да нямат малки части, които могат да бъдат погълнати или аспирирани.

Разбира се инциденти могат да се случат не само с играчки, но и с храна, предмети от дома, дори и камъчета на улицата.

Ако вдишаното чуждо тяло е прекалено голямо, то може да запуши входа на гръкляна и изходът да е фатален.

Острата фаза при задавянето, т. нар. "респираторна драма“ отзвучава, когато чуждото тяло премине през гръкляна в долните отдели на дихателните пътища. Тогава детето се успокоява. Но това е период само на "мнимо благополучие“. Той е много важен, тъй като ако тогава не се диагностицира, следват усложнения.

По-шумно дишане, подхъркване, температура, понякога дори само кашлица, продължаващи в дните след задавянето, трябва да будят съмнение, че нещо не е наред . В тези случаи е необходимо да се направи консултация с педиатър и УНГ специалист.

Друг много важен момент при чуждите тела е поглъщането на батерии тип "копче“, както и поставянето им от децата в носа. В тези случаи батерията трябва да бъде извадена незабавно, тъй като много бързо предизвиква химическо изгаряне при контакт с лигавиците, а впоследствие и стеснение на хранопровода или стопяване на носната преграда.

След два месеца са Коледните и Новогодишните празници с много почивни дни. Нека родителите са по-бдителни, тъй като по това време на годината почти ежедневно хоспитализираме деца с чужди тела, най-често различни видове ядки, попаднали в бронхите.“