Според проучване, проведено в Аржентина, при мъжете с високорискови HPV инфекции се наблюдава по-висока склонност към загуба на жизнеспособността на сперматозоидите, което може да повлияе на техния фертилитет.

Човешкият папилома вирус (HPV) е сред най-разпространените полово предавани инфекции в света. 

Повечето хора нямат симптоми, но някои получават генитални брадавици, а други развиват по-сериозни заболявания, като рак на маточната шийка, от който всяка година страдат около 33 000 жени в Европа.

Ново проучване, публикувано в сп. Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, допълва нарастващия брой изследвания за това как човешкият папилома вирус влияе на мъжете - и по-специално на тяхната плодовитост.

Изследователите са взели проби от спермата на 205 мъже в периода между 2018 и 2021 г., които не са били ваксинирани срещу HPV. Те открили човешки папилома вирус в 19% от пробите, като инфекциите с висок риск били по-често срещани.

Учените сравнили качеството на спермата сред мъжете с високорискови, нискорискови и без инфекции, разделени по ниво на риска от рак. При тези с високорисков HPV инфекции имало по-голяма вероятност от смъртност на сперматозоидите, по-нисък брой бели кръвни клетки и по-високи нива на реактивни кислородни видове, които са основна причина за безплодие при мъжете.

Не е установена връзка между HPV инфекцията и други рутинни маркери за качеството на спермата, като брой и подвижност на сперматозоидите. Изследователите също така отбелязват, че мъжете не "изхвърлят непрекъснато“ HPV чрез спермата си, което означава, че някои хора с отрицателни проби може действително да са били заразени.

Макар че извадката на проучването е малка, констатациите предлагат улики за причината за проблемите с плодовитостта, които засягат приблизително 10 до 15% от двойките в световен мащаб.

Например по-големият оксидативен стрес в сперматозоидите може да увреди ДНК, което потенциално води до по-голямо ниво на смъртност на сперматозоидите сред мъжете с високорискови HPV инфекции, пише Puls.bg.

Това би помогнало да се обясни защо лечението на безплодието чрез вътрематочна инсеминация, при която сперматозоидите се поставят директно в матката, може да бъде по-малко успешно, твърдят изследователите.

В някои случаи обаче развиващите се яйцеклетки могат да поправят уврежданията в ДНК на сперматозоидите, след като са били оплодени, което подчертава, че последните резултати са обещаващи, но далеч не са окончателни.

Авторите на проучването споделят също, че предишни изследвания на връзката между HPV и качеството на спермата са имали смесени резултати.

Много заразени мъже може да не знаят, че имат HPV, а вероятността да се възползват от ваксината срещу човешки папилома вирус е по-малка. Съществуват големи различия между отделните държави, но като цяло 39% от жените в Европа са получили поне една доза, в сравнение с 25% от мъжете.

Това може да се дължи на факта, че ваксината е одобрена за първи път през 2006 г., но агенциите за обществено здраве започнаха да я препоръчват на момчетата едва през последните години. Днес повечето държави в Европа препоръчват ваксината срещу HPV както за момичета, така и за момчета, въпреки че у нас и в Румъния тя все още се препоръчва само за момичета.

Все още не е ясно дали ваксинацията срещу HPV ще се отрази и на мъжката плодовитост, но авторите на проучването отбелязват, че HPV-16, най-често срещаният високорисков щам в тяхната извадка, е предотвратим чрез ваксинация.

Уролозите и андролозите обикновено не изискват изследване, за да определят дали даден мъж е HPV-позитивен, нито да определят генотипа, дори когато двойката се опитва да зачене, посочват изследователите. Според тях този тест трябва да бъде добавен към другите, които се изискват за оценка качеството на спермата.