Призоваваме главният прокурор на Република България г-н Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поема отговорност за своите действия и даде възможност на българската прокуратура да осъществява пълноценно конституционните си функции - защита на публичния интерес, върховенството на правото и правата и свободите на гражданите. Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната“ Андрей Гюров от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус“. Искането е посочено в декларация от името на управляващата коалиция и парламентарните групи на "Продължаваме промяната“, "БСП за България“, "Има такъв народ“ и "Демократична България“.

В декларацията се посочват различни мотиви, част от които констатациите и препоръките от институциите на ЕС: "Коалицията отчита, че системната ерозия на върховенството на правото в страната се дължи на изграждането на олигархични зависимости на институциите, на корупцията по високите нива на властта през последното десетилетие и на липсата на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура, тя взе предвид, че статутът и функциите на главния прокурор се отклоняват съществено от установените стандарти на ЕС и Съвета н Европа, както и че липсват ефективни механизми за търсене на отчетност и отговорност на главни прокурор. Коалицията отчита системните констатации и препоръки от институциите на ЕС в различни официални документи по отношение липсата на ефективност в разследването на корупция по високите нива на властта, а именно Доклад относно върховенството на право за 2020 година, Доклад по механизма за сътрудничество и проверка от 2018 г. , Резолюция на Европейския парламент относно принципите на правовата държава и основните права в България“.

"Отчитаме позицията на ЕК по националния План за възстановяване и устойчивост, в която изрично се настоява за въвеждане не ефективен механизъм за разследване, отчетност и отговорност на главния прокурор, както и мерки за гарантиране на върховенството на правото като условие за получаване на финансиране на проектите по Плана. Отчитаме и системни ниските нива на обществено доверие в главния прокурор и масовите граждански протестите през 2020 година, поставящи искане за оставката на главния прокурор“, се посочва още в декларацията.

Минути по-късно Прокуратурата излезе с позиция, в която посочва, този политически акт е нарушаване на разделението на властите.

Агенция "Фокус“ публикува без редакторска намеса пълния текст на позицията на Прокуратурата на Република България

Във връзка с политическа декларация, представена в Народното събрание, Дирекция “Публични комуникация" предоставя следната позиция на ръководството на ПРБ:

"Ръководството на Прокуратурата на Република България оценява като крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт, политическата декларация, представена на 14.01.2022г. в Народното събрание. Още повече, че за прочитането на същата се използва трибуната на българския парламент.

Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава, многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото.

Ръководството на ПРБ смята, че представената декларация има изцяло политически характер. Единствената цел на същата е опит за отклоняване на общественото внимание от реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани."