Честваме 60 години от обявяването на "Мила Родино" за химн на България. Основата на музиката и текста е песента "Горда Стара планина", написана от Цветан Радославов през 1885 г.  Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война.

На 8 септември 1964 година с указ на президиума на Народното събрание "Мила Родино" е утвърден за химн. 

Когато през 1964 г. е свикана комисия, за да приеме "Мила Родино" за химн, на решението се противопоставя композиторът акад. Петко Стайнов, който твърди, че това е стара еврейска мелодия, като това според него е пречка. Въпреки това "Мила Родино" става национален химн. Добри Христов също споменава, че мелодията е заимствана от еврейската музикална традиция, като уточнява, че в българската песенна памет има стотици мелодии, които са заимствани от други народи и са станали неразделна част от българското музикално наследство.

Добри Христов е и автор на първоначалния аранжимент на песента за еднороден хор.

През годините текста на химна претърпява промени. Последната е направена през 1990 година. След 10 ноември 1989 година в VII Велико Народно събрание има други предложения за национален химн на Република България, но в крайна сметка "Мила Родино" остава.