По-вероятно е положението на Украйна в цялостния международен ред да се оформи след приемането на нова архитектура за сигурност в Европа, която ще дава гаранции за сигурността не само на Украйна, не само на Русия, но и на целия Европейски съюз и разбира се, на великите сили, които ще гарантират тази нова архитектура на сигурност. Това каза Чавдар Минчев - председател на Съвета по международни отношения към Градския съвет на БСП – София и изпълнителен директор на Националната асоциация за международни отношения, в интервю за предаването "Софийска трибуна“ – продукция на БСП-София, която се излъчва по Радио "Фокус“.

По думите му историята на международните отношения малко държави са успявали да се наложат като неутрални.

Според него не би трябвало да очакваме "гореща“ война в Украйна. "Това, което можем да приемем като информация, посочва, че има определен натиск за сплашване на нашите приятели в Украйна и на нашите приятели в Русия от евентуалност за такова събитие. Но според мен това няма да се случи. Като казвам, че няма опасност от "гореща“ война, това не значи, че не съществува възможност за сериозна външнополитическа криза в този район. И тази криза ще бъде резултат от геополитическата обстановка в света. Постепенно последните години се забелязва един процес за налагане на полицентризма в световните събития, за разлика от съществуващия след 90-те години моноцентризъм под ръководството на САЩ. Но вече се забелязва определено развитие и на нови центрове на власт, на влияния, които са Китай и Русия. За съжаление, в този полиценричен свят засега не се забелязва сериозно влияние от Европейския съюз. Да се надяваме, че посещенията на президента на Франция Макрон и германския канцлер в Москва ще дадат едно ново начало за участието в този полицентричен свят и на Европейския съюз. Оттук бих казал какво можем да очакваме от президента на Русия г-н Путин в така създалата се обстановка. Според мен те имат желанието за създаването на нова архитектура на сигурност в Европа в света и разбира се, да получат определени гаранции за сигурността на Русия. Вие знаете, че неколкократно бяха проведени срещи между представители на САЩ и Русия, между представители на НАТО и на Русия с обмен на определени писмени документи. В някои от отговорите и в писмата, които си размениха, се забелязаха наченки на сътрудничество и конструктивен подход и от двете страни, макар че военният и икономически натиск срещу Русия в последните дни се запазва“, каза още Чавдар Минчев.



По думите му и едната, и другата страна много ясно разбират, че не би трябвало сегашните кризисни моменти да прераснат в генерална криза между различните центрове в света.



Чавдар Минчев поясни, че изпращането на бомбардировачи от Русия в Беларус е повечето обща подготовка за провеждане на сериозни разговори, отколкото някаква заплаха.



Според него позицията на България и действията на военния ни министър отговаряха на нивото на опасност срещу сигурността на страната ни.

"В момента пряко не сме заплашени от военни действия нито от изток, нито от запад и по тази причина мисля, че беше правилна позицията на г-н Янев, който прие такава липса на опасност за нашата национална сигурност. Да се надяваме, че така ще продължи“, посочи Чавдар Минчев.



Той коментира и отношенията на България с Република Северна Македония, като подчерта, че има път към разрешаването на Македонския въпрос и проблемите между двете страни .



"Няма да се впускам исторически в една ретроспекция на политиката на Балканите, свързана с Македонския въпрос, но последните седмици се забелязаха някои стъпки на Република Северна Македония за торпилиране на разбирателството между двата братски народа. Всичко, свързано с честването на Гоце Делчев, проблемите на дейността на историческата комисия, с проблема с конституционното съществуване на македонските българи и техните човешки права в Северномакедонската конституция, даже и с приемането на представители на ОМО "Илинден“ от северномакедонския президент - именно това е минното поле, за което говори министър Османи. Какви са причините за съществуването на тези минни полета? Първо аз бих обърнал внимание, че част от политическия елит на Република Северна Македония като че ли реално не иска да се активизират преговорите на Европейския съюз със Северна Македония. Това е и причината за тези някои действия, които там се предприемат. Но основното, което според мен трябва да отбележим, когато говорим за минни полета, е, че съществуват различни интереси на страните, граничещи със Северна Македония, в Северна Македония – имам предвид Гърция, Сърбия, Албания“, обясни Чавдар Минчев.



Той посочи, че България трябва да определи интересите си и да ги съобрази с граничните страни на Република Северна Македония.

"В Северна Македония в момента се преплитат много интереси и това са основните причини за тези подходи - ту напред, ту назад, в успокояването на отношенията между България и Македония. Какво е решението за Северна Македония? Разговорите според мен не трябва да бъдат само между България и Северна Македония. Просто ние трябва да определим нашите интереси, да ги съобразим с интересите на граничните страни със Северна Македония и тогава проблемите постепенно ще се решат. Историята е показала, че това е пътят. Най-добре бяха разработени различните интереси в района на областта Македония. Това беше преди, вие знаете, Първата балканска война, когато беше създаден Военният съюз между нашите страни – Гърция, Сърбия, с участието на Черна гора, и тогава бяха постигнати и най-сериозните резултати в решаването на Македонския въпрос“, каза още той.

"Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП миналата година прие позиция по отношение на това, което би трябвало да бъде решено между България и Северна Македония. Аз бих искал да обърна внимание на два основни въпроса, които там бяха засегнати и които в тая позиция след това бяха подхванати и от широкия политически елит на България. Първото е включването в Конституцията на Северна Македония на македонските българи. И второто е развитието на икономическите отношения между двете страни, които дават база за широко регулиране на интересите между различните участници в тази криза, ако мога така да кажа“, каза в заключение Чавдар Минчев.