Проектоправителството с министър-председател Росен Желязков ще бъде гласувано утре. Кандидат-премиерът представи структурата и състава на кабинета веднага, след като получи папката с първия проучвателен мандат от президента Румен Радев. Въпреки този изненадващ ход яснота ще бъде ли подкрепено правителството, няма. 

В списъка с министри на ГЕРБ-СДС се отличиха тринадесет ярки политически лица от ГЕРБ и шест от служебното правителство. 

Докато течеше процедурата по връчването на мандата, съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че ПП-ДБ няма да подкрепи правителството. Той заподозря влиянието на Делян Пеевски зад предложения проектокабинет. 

Малко след него и "Възраждане" категорично отхвърлиха възможността да дадат подкрепата си за проектокабинета. Костадин Костадинов отхвърли възможността за подкрепа и на мандата на ДПС. 

Временното ръководство на БСП също отхвърли вероятността да гласува "за" правителството в сряда. Левицата обаче припомниха, че са готови да влязат в разговори с останалите политически сили, в случай че се стигне до третия мандат. 

От "Има такъв народ" все още не са коментирали предложения от Желязков кабинет. Преди седмица обаче лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че шестата политическа сила няма даде подкрепата си за правителства с първия или с втория мандат. 

Най-любопитна е ситуацията при най-малката парламентарна група - тази на "Величие". В последните два дни основателят на партията Ивелин Михайлов и нейният председател Николай Марков разменят взаимни обвинения за оказван натиск, заплахи и отцепването на депутати. Самият Михайлов заяви вчера, че очаква петима депутати да се отцепят от групата. През днешния ден той обяви, че Николай Марков го е изнудвал да му прехвърли ръководството на партията. На практика остава неясно как биха подходили депутатите на "Величие". Николай Марков неколкократно повтори, че партията не би дала подкрепата си за правителство, с чиито цели не е запозната.   

Как би могло да мине правителството при гласуването? 

Ако през утрешния ден всички 240 депутати са в пленарната зала, то правителството ще има необходимост от поне 121 гласа "за". Де факто обаче парламентарната група на ДПС намаля с един депутат, след като Айсел Руфад бе изключена от партията, а ситуацията около Рамадан Аталай също остава неясна. Не се знае как ще гласува и изключеният Калоян Методиев, както и дали няма да има де факто разцепление в групата на "Величие".

Ако 11 депутати закъснеят за заседанието утре, то кворумът ще падне и тогава правителството ще има нужда от поне 115 гласа "за". ГЕРБ-СДС и ДПС имат общо  114 гласа. 

Бойко Борисов вече заяви, че ако правителството мине, то това ще се дължи на "трик". Лидерът на ГЕРБ каза още, че животът на правителството ще е кратък, колкото да изпълни приоритетните за страната задачи. 

Кои са основните цели за проектокабинета на Росен Желязков?

През вчерашния ден Борисов заяви, че приоритетите на евентуалното правителство на Росен Желязков ще са три. Първият - получаването на втория транш средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Вторият - влизането на България в еврозоната. Третият - актуализация на бюджета за 2024 година и приемането за такъв за следващата.  

Какви са индикациите? 

През днешния ден част от предложените за министри коментираха възможностите кабинетът да бъде подкрепен. Делян Добрев заяви, че ако се съберат необходимите гласове, то министрите ще се окажат "камикадзета", защото няма да знаят колко точно време ще имат за изпълнението на приоритетите.

Даниел Митов пък призова ПП-ДБ да дадат своята подкрепа, за да може редовно правителство да придвижи страната към изпълнението на основните цели, а след това да влязат в опозиция. 

Днес от служебното правителство публикуваха и своя отчет за свършеното до момента. Служебният премиер Димитър Главчев вече заяви, че ще си отдъхне, ако се състави редовен кабинет. Той призова за намирането на консенсус по пример на лидерите на партиите в Европейския парламент.