На открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди доклад по внесеното на 11.09.2024 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена за месец   октомври, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на Комисията. В заседанието участва изпълнителният директор на "Булгаргаз“ АД Веселин Синабов.

След анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления, в доклада на Комисията се предлага цената на природния газ през м. октомври да бъде 63.87 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  

Предложената цена включва компонента "цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи“, компонента за дейността "обществена доставка“ по чл. 17, ал. 7 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ (НРЦПГ), както и компонента по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в ПГХ "Чирен“, в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.   

В заявлението на "Булгаргаз“ ЕАД са посочени цените на отделните доставчици и количествата природен газ. От тях общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар от четири различни източника.

В ценовия микс за м. октомври е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора "България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,82 % от потреблението за месеца и имат важно значение за постигане на благоприятна цена на синьото гориво.   

"Булгаргаз“ е сключил за м. октомври два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци, след  организирани търгове при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца са включени и количества от добив от ПГХ "Чирен“.   

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. октомври - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.  

На откритото заседание ръководителят на "Булгаргаз“ ЕАД заяви, че цената за месец октомври ще бъде с незначително повишение спрямо цената за м. септември. Това се дължи на по-големите договорени количества за месеца, което води до намаление на относителния дял на количествата по договора с Азербайджан, чиято цена е благоприятна. В микса за м. октомври са включени количества от терминала за ВПГ в гр. Александруполис, Р Гърция, чиято търговска експлоатация започва от 1 октомври 202 г.

"Благодарение на дългосрочния договор за доставка на азербайджански газ за българските потребители са осигурени сравнително ниски цени. Предлаганата от "Булгаргаз“ цена за м. октомври от 63,87 лв./МВч е с близо 10 лв. по-ниска от индекса TTF на нидерландската борса, който при днешната търговия е на нива от 37,15 евро/МВч или 73,10 лв./МВч“, коментира председателят на КЕВР доц.Иван Иванов. Нагнетените количества в ПГХ Чирен вече са над 93% от неговия капацитет, което отговаря на средния показател за страните от ЕС. "Предвид на усложнената международна обстановка този резерв позволява на страната ни да посрещне евентуални непредвидени обстоятелства и да не допусне резки промени в цената на природния газ през следващите месеци“, подчерта той.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба на 01.10.2024 г. "Булгаргаз“ ЕАД ще внесе в КЕВР актуални данни, формиращи цената на природния газ за месеца. Същият ден регулаторът ще приеме решение, с което ще утвърди цената, по която "Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.