Централната избирателна комисия показа как ще се гласува на местните избори, които ще се проведат тази неделя, предаде репортер на "Фокус".

"Инсталирането на машините започна. То трябва да приключи в петък и в същия ден да тръгнат към СИК. В момента между ЦИК и ОИК се съгласува начинът на транспортиране. Подготовката на изброите върви нормално", увери Росица Матева.

Вчера бе предоставен достъп до изходния код, документацията и други изборни елементи на представителите на партиите и коалициите, участващи във вота.

Към момента са заявени 12 238 изборни секции. 407 са подвижните секционни избирателни комисии - предимно в болнични заведения и в места за задържане.

Регистрирани са 15 организации с наблюдатели и 4 социологически агенции.

С четири бюлетини ще се гласува в 67 секции в Столична община. За кмет на район ще се гласува в София, Пловдив и Варна.

От ЦИК показаха как ще изглеждат хартиените бюлетини, с които ще се гласува за общински съветници, кметове на райони и кметове на кметства.

Бюлетините за избор на кметове на кметства ще бъдат най-малки. При машините - първо ще се отварят бюлетините за избор на общински съветници, след това за кметове на община, а накрая за кметове на кметства.

В трите града с районни кметове ще се отварят бюлетини за общински съветници, кмет на община и кмет на район.

В Столична община, в които ще се гласува и за кмет на кметство ще бъдат общински съветници, кмет на община, кмет на район и кмет на кметство.

Бюлетините ще се прелистват със специален бутон, избирателят ще може да посочи и своята преференция, ако има такава.

След като направи своя избор, избирателят ще трябва да изчака бюлетините да се отпечатат, след това да ги вземе от машината, да ги сгъне и пусне в специална кутия, която е предназначена единствено за машинния вот.

Изборният ден на 29 октомври започва в 7:00 часа сутринта и приключва в 20:00 часа вечерта. От ЦИК заявиха, че ако има избирателите пред СИК, изборният ден може да бъде удължен до 21 часа.