Днес изтичат няколко важни срока, свързани с изборите на 27 октомври. Първият е, че партии и коалиции могат да бъдат подадат заявления за заличаване на регистрацията, вторият е, че днес в 17:00 часа изтича срока за регистрация на кандидатските листи. Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на изборите, които ще се проведат на 27 октомври.

Към този момент има 23 партии и 9 коалиции, регистрирани за участие в изборите. 

Утре ще бъде изтеглен жребият, с който ще се определят номерата на партиите и коалициите в хартиените и машинните бюлетини за изборите. В петък в полунощ стартира и предизборната кампания, която ще продължи до полунощ на 25 октомври. 

Секциите в страната, с които ще се гласува с машини са 9353 секции. В чужбина броят на машините ще бъде определен, след като приключи срока за подаване на заявление за гласуване в чужбина, той изтича на 1 октомври. До момента са подадени и потвърдени 13 469 заявления.

"Сиела норма" е единствената фирма, която е подала документи за осигуряването на машинния вот на изборите. Отговорността за доставката на хартията за машините е на печатница на Българската народна банка, поясни Матева.