Предстои да вземем доста решения. Изборите ще се произведат по начина, по който гласувахме на 9 юни. Няма съществени промени по начина, по който ще премине изборния ден. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова на първия брифинг на ЦИК във връзка с предстоящите предсрочни избори на 27 октомври, предаде репортер на “Фокус".

"Вярвам, че всички институции, всички органи на изпълнителната власт ще изпълняват отговорно своите функции така, както законодателят им ги е заложил. ЦИК вярва, че тези избори ще бъдат организирани така, че всеки избирател да има възможност да упражни своето избирателно право", заяви Камелия Нейкова.

“На нашето общество е необходимо спокойствие и доверие, за да може след това всички ние да кажем, че изборите са били демократични, честни и прозрачни", категорична бе тя.

Росица Матева допълни, че ЦИК ще приема решения, с които да приема условията и реда и да дава методически указания за протичането на изборите съобразно Изборния кодекс.

“След насрочване на изборите и издаване на указ на 27 август ЦИК до е приела 17 решения - най-важните сред тях са хронограмата за тези избори, изборните книжа, които са малко повече от 60 и които касаят регистрация на партии и коалиции за участие в изборите, документи, които се подават пред РИК, както и избирателните списъци.

Утвърдили сме указателни табели, отличителни табели и печати,единната номерация на избирателните секции, броя на мандатите. Определили сме реда, по който ще се провеждат консултациите за съставянето на районните избирателни комисии", каза Матева.

На 2 септември ще започне да приема документите на партии и коалиции за участие в изборите. В същия ден областните управители ще трябва да представят в ЦИК документите за назначаване на съставите на РИК.

За ситуацията в ДПС и БСП

“В СГС има една регистрирана партия с наименованието “Движение за права и свободи". Когато имаме подадени документи, ЦИК ще ги разгледа и ще вземе решение. Когато в ЦИК бъдат подадени документи от съответните партии и коалиции, те ще бъдат разгледани и ще се вземе решение", обясни Матева.

"Никой от колегите не е бил заплашван. ЦИК отрази смяна на представляващи коалицията “БСП за България". Не сме взели решение да променим представляващия (бел. от ред. - на коалицията). Решението се взема от коалиционните партньори, ние сме отразили вече взетото решение в нашите регистри", каза още Росица Матева по повод думите на депутата от БСП Иван Ченчев, който каза тази сутрин, че имат данни за оказван натиск върху членове на ЦИК.