В ЦИК постъпи заявление за участие на изборите на партии "Движение за права и свободи". Към този моменти са постъпили 8 документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията. Подписката се проверява в ГРАО. ЦИК ще се произнесе, след като се съберат всички необходими документи. Това заяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева по време на редовния брифинг на ЦИК във връзка с подготовката на предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на "Фокус".

Попитани за това дали е възможно ДПС да не участва в изборите, Цветозар Томов обясни: “Надявам се, че няма да се стигне до ситуация, в която българските избиратели да бъдат лишени да гласуват за партията, която са избрали".

Той и Росица Матева допълниха, че нямат информация за оказван натиск върху членове на комисията във връзка с регистрацията на партиите и коалициите.

Ситуацията с регистрацията на БСП

"Когато вчера бяха внесени документите за регистрация на БСП, бяха представени документи и актуално състояние от съда, в който беше вписана Корнелия Нинова като председател и представляващ партията. Преписката и документите не са обработени, защото подписката се намира в ГРАО за проверка.",обясни Матева. 

Тя каза, че е псотъпило искане от Атанас Зафиров за отказ на регистрация БСП от пълномощниците на Корнелия Нинова

Организацията на изборите

“Подготовката за изборите върви нормално. Вчера обявихме първите данни за предварителните избирателни списъци", заяви Росица Матева. От обявените от Матева данни стана ясно, че избирателите са 6 640 383. Около 11 645 ще са секциите в страната.

Към момента 19 партии и 6 коалиции са подали документи за регистрация за участие в предстоящите избори. До този момент ЦИК е отказала регистрация на две коалиции, като едната от тях "ДПС - Ново начало" обжалва решението пред Върховния административен съд.

Тя каза, че РИК вече работят. Срещу решенията за назначаване на съставите са постъпили две жалби. Едната е на ГЕРБ за област Кърджали, а другата е на ПП-ДБ за 23-МИР София.

Цветозар Томов обясни, че организацията на изборите в чужбина тече. Той обаче отказа да обяви конкретния брой на местата, където нашите сънародници ще могат да гласуват поради различни съображения и възможността на някои места да не бъдат разкрити секции. Томов допълни обаче, че местата за гласуване извън страната няма да бъдат по-малко от тези на изборите на 9 юни.

Заявленията за гласуване в чужбина ще могат да бъдат подавани до полунощ на 1 октомври.