На 25 февруари 2022 г., петък, от 11.00 ч. Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира уебинар на тема "Как да се борим срещу рака: Европейският план“, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Целта на събитието е да бъдат обсъдени инициативите и мерките, предвидени в Европейския план за борба с рака, както и основните предизвикателства пред прилагането на този план на национално ниво.

В онлайн срещата ще вземат участие Андрей Слабаков, член на Европейския парламент (ЕКР) и на специалната Комисия за борба с рака (BECA), Матиас Шупе, ръководител на работната група за Европейския план за борба с рака в Европейската комисия, д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Комисията по здравеопазване на Народното събрание на Република България, д-р Светослав Ценов, национален координатор, Българско онкологично научно дружество, доц. д-р Димитър Калев, онколог и лидер на онкологичния проект МОРЕ, и д-р Станимир Хасърджиев, изпълнителен директор на Националната пациентска организация. Модератор на събитието ще бъде Петър Галев, оперативен директор на CredoWeb.

В рамките на панелната дискусия ще бъдат представени актуалните политики при борбата със злокачествените заболявания, препоръките на Европейския парламент по отношение на мерките за борба с рака, които имат за цел да се разширят схемите за скрининг, да се улесни достъпът до трансгранично здравно обслужване и клинични изпитвания за болни от рак пациенти, приоритетите на България в изпълнение на европейския план, както и за исканията на професионалните и пациентските организации в тази област.

Уебинарът ще се проведе на 25 февруари 2022 г., петък, от 11.00 ч. в онлайн платформата Zoom и ще бъде излъчен на живо на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube.