Българският научноизследователски кораб (НИК) "Св. св. Кирил и Методий" с бордови номер 421 напусна военноморска база "Мар дел Плата" в Аржентина и пое в следващия етап от задграничното си плаване. Той вече плава към най-южния град на планетата - Ушуая, където се очаква да пристигне около 26 декември 2023 г., научи "Фокус".

Ушуая е най-южният град в Аржентина, разположен на канала Бийгъл. Думата "Ушуая“ идва от местния език ямана и означава "залив, обърнат на изток“.

Градът Ушуая, който у столица на Огнена земя, се състезава с Пуерто Уилямс на остров Наварино, който принадлежи на Чили , за титлата да бъде най-южният град в света. Град Пуерто Уилямс се намира по на юг, но според чилийските закони той не е град (ciudad), а село (pueblo).

В Ушуая на борда на научноизследователския кораб ще се качи първата група участници от 32-та Българска антарктическа експедиция, която ще бъде транспортирана до Антарктика и ще открие новия сезон на Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън. Групата ще включва учени, които ще изпълняват научни проекти и логистици, които ще осигуряват работата на учените, нормалното функциониране на базата и ще продължат градежа на новата базова лаборатория.

От Мар дел Плата на борда на НИК-421 се качи офицерът капитан-лейтенант Лукас Алехандро Акоста Салседо (Lucas Alejandro Acosta Salcedo) от Военноморските сили (ВМС) на Аржентина (Armada Argentina). Той ще подпомага навигацията на кораба при подхода му към Ушуая през канал Бийгъл, през бурните води покрай нос Хорн и пролива на Дрейк и в зоната на оперативна дейност около Южните Шетландски острови в Антарктика. Капитан-лейтенант Акоста ще осигурява получаването и разчитането на бюлетини за метеорологичната обстановка и прогноза от Метеорологичната служба на аржентинските ВМС и при необходимост комуникация на испански с местните власти и плавателни съдове в Антарктика.