Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) започна инициатива в ЕП цената на газа в България и Полша да влезе в дневния ред на институциите, съобщиха от пресофиса на Кънев.

След като на 26 април 2022 г. "Газпром експорт“ уведоми полските и българските доставчици на газ, че прекратява доставките на природен газ за двете страни, считано от 27 април 2022 г. Направи това въпреки изпълнението на всички задължения по съществуващите дългосрочни договори и надлежното заплащане.

Радан Кънев намира, че е наложително да се предприемат редица действия:

1) Европейският парламент да проведе дебат със Съвета и Комисията следващата седмица относно незаконните политически действия на Газпром и Кремъл;

2) Съветът и Комисията да подготвят спешен пакет от контрамерки, които да бъдат публично съобщени на Кремъл, включително, но не само, готовността на ЕС наложи пълно газово ембарго;

3) Да бъде активиран Механизмът за солидарност на ЕС, който да покрие разликата между цената по договора с Газпром и цените, по които ще се осъществят алтернативни доставки. Това ще е ключово послание и демонстриране на политическа подкрепа и координирана реакция срещу извиването на ръце от страна на руснаците.

Важни са и следните допълнителни мерки:

o Комисията да започне срещи на високо ниво относно централизираните покупки на газ, за да се постигне широко споразумение относно южната газова инфраструктура, с оглед оптимизиране на доставките в региона и гарантиране на енергийна сигурност и достъпност за държавите-членки на ЕС, както и за Украйна и Молдова. Транзитът през България е от съществено значение за украинските доставки.

o Разрешение за ограничаването на транзита на руски газ през България към страни извън ЕС: съществуващият договор за транзит по Турски поток може да бъде нарушен при най-лошия сценарий. Разрешението за такова ограничаване въз основа на решение на Комисията би било важно (в случай на форсмажор).



Българският евродепутат предлага на колегите си в ЕП да подкрепят писмен въпрос към Комисията по отношение на предложените по-горе мерки.