Пътят към декарбонизация е задължителен за бизнеса в Европейския съюз, но за да бъде преминат, държавата трябва да подкрепя компаниите. Защото ако българската индустрия не бъде подкрепена страната ни рискува загуба на предприятия, които не само могат да се изнесат от България, а да се намали производството и дори да затворят.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria д-р инж. Ивайло Найденов, изп. директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Тежката индустрия в България формира около 20% от БВП и е основен генератор на износа. Според данните за 2023 година целият износ на тежката индустрия е в размер на около  €15 милиарда.

"България все още е от индустриалните страни на ЕС и нашият призив е в този път към декарбонизация да ни се протегне ръка, защото капиталните нужди са толкова големи, че за да станат проектите банкируеми, трябва да има някаква външна гаранция", заяви Ивайло Найденов.

Как държавата може да помогне на бизнеса?

Според представителите на тежката индустрия у нас, пътят на компаниите към декарбоницазия минава през Плана за възстановяване и устойчивост. В него обаче е имало едно ограничение за достъпа до средства за декарбонизация, като са били изключени предприятията, които влизат в системата за търговия с емисии.

"Това означава, че тези, които трябва да се декарбонизират, нямат достъп до тези средства. Сега все пак се дават гаранции, че ще имаме достъп и до национално финансиране и до европейско финансиране."

Днес големите западни страни предоставят изключително много държавни помощи. За т.нар. изтичане на въглерод в 15 страни има предвидени €70 милиарда държавни помощи до 2030 година. През последните две години, по различни рамки за държавна помощ в подкрепа на индустрията, са одобрени още €60 милиарда.

Българските представители на тежката индустрия настояват за държавна подкрепа. Те алармират, че у нас има отрасли, които са в по-лошо състояние, защото са с намалели поръчки. Такава е част от металургичната промишленост. Други отрасли като стъкларската промишленост обаче се справят много добре.