В навечерието на Световния ден на хемофилията, който отбелязваме на 17 април, Българската асоциация по хемофилия (БАХ) стартира кампания с провеждането на уебинар посветен на жените и проблемите с нарушения в кръвосъсирването, съобщиха от асоциацията.

Гост лекторите Евелин Гримберг - ЕНС и проф. д-р Валерия Калева - УМБАЛ "Св. Марина", Варна ще говорят тази вечер за общоприетото погрешно схващане, че нарушенията на кръвосъсирването засягат само мъже, а много жени, които страдат от нарушено кръвосъсирване остават недиагностицирани.

Пациенти и лекари в много европейски страни разработват програми за повишаване на осведомеността, за да могат засегнатите жени да бъдат диагностицирани и лекувани правилно.

БАХ поставя тези проблеми на обсъждане седмица преди да отбележи Световния ден на хемофилията.

В дискусията тази вечер ще бъдат обсъдени въпросите за дефектния ген за хемофилия при някои жени, които могат да имат подобни симптоми като при тежка степен на хемофилия.

За разлика от "редовните“ кръвоизливи, от които страдат мъжете с нарушения на кръвосъсирването, жените изпитват други симптоми и могат да имат по-тежки и по-продължителни менструални кръвотечения, които освен, че водят до дефицит на желязо, слабост и умора, могат да бъдат и изключително изтощителни.