Между 20 и 24 май в околностите на манастир "Света Троица" в с. Устрем ще се състои четвъртия образователен лагер на Българска фондация Биоразнообразие по проект Climate Game On, съобщиха от БФБ. Целта на инициативата е да запознае участниците с богатото биоразнообразие, най-интересните местообитания в Сакар и процесите, които протичат в нейните екосистеми. Експерти и учени от Националния природонаучен музей ще водят група от 20 младежи в процеса по опознаване на характерните видовете, начините за тяхното изследване, спецификите на средата, която обитават и връзката им с настъпващите промени в климата.

Намираща се в Югоизточна България, Сакар е дом на удивителна флора и фауна и лесно доказва твърдението, че българското биоразнообразие е едно от най-богатите в Европа. Една от причините за това е фактът, че в продължение на 40 години Сакар е част от строго охраняваната гранична зона “Желязната завеса" и достъпът на хората е бил силно ограничен. Това спомага за опазването на природните дадености в района, който сега е част от Европейския Зеления пояс - международна екологична мрежа, с дължина над 12,500 км – от Баренцово море през Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.

В планината има и няколко ключови защитени територии, които опазват скални комплекси, обширни дъбови гори и местообитания на грабливи птици като критично застрашения в България царски орел, наброяващ само около 35 двойки. В близост до мястото на лагера е природна забележителност “Държавна гора около манастира Света Троица", която опазва вековна гора, както и една от най-новите защитени територии в България - природна забележителност “Черните скали".

Събитието е отворено за всички млади хора между 18 и 35 години. Участниците трябва да са подготвени за дълги преходи в планината и да “предадат нататък" наученото по време на лагера например чрез свой пътепис, интервю или фотогалерия. В рамките на няколко дни те ще придобият знания за конкретни видове и техните екологични изисквания, като изследването ще включва следните организмови групи: земноводни и влечуги (с водещ лектор д-р Емилия Вачева), флора (Росен Василев) и специално внимание на орхидеите в района (Ирина Герасимова), птици (Александър Маринов – Санчо) и прилепи (Ния Тошкова), насекоми (Любен Домозетски).

Местният водач Камен Бакърджиев ще ни покаже най-завладяващите места в района и заедно с него и срещите с други хора от региона, научните ръководители и младежи от различни специалности ще потърсим начините за опазване на природното и културно наследство на планината и богатото биоразнообразие като основа на развитие на местен поминък като в същото време ще се запознаем с динамичните въздействия, които възникват в организмите и ресурсите следствие от климатичните промени и други заплахи.

Нощуването ще е на палатков лагер край манастир "Света Троица" в с. Устрем. За участие в лагера е необходимо да се подаде кандидатура чрез попълване на форма за регистрация с мотивацията си за участие. Формата за регистрация е отворена до 5 май 2022 - https://bit.ly/3uQcksj! Местата са ограничени до 20.

Образователният лагер се организира от "Българска фондация Биоразнообразие" по проект “Game On | Don't let climate change end the game!" с подкрепа на програма DEAR на Европейската комисия. Проектът цели да подпомогне информираността на хората по отношение на климатичните промени и тяхното въздействие върху биоразнообразието и обществото ни, като подкрепи младите хора и техните действия, идеи и изследвания по темите на проекта и проведе аргументирана, емоционална и обърната към живота комуникационна кампания, обогатена от игрови подход и дигитални технологии.