Всички хора на Родос са притеснени, защото осми ден пожарът не е загасен. Гори от различни страни, унищожават се насаждения, ситуацията е плачевна. Това каза Христина Анакиева – българка, живееща и работеща на острова, в предаването "България, Европа и светът на фокус" на "Фокус".  

Тя разказа, че градусите на Родос в момента надвишават 40, а дъжд не е валял от началото на май месец. "Има много силен вятър, който пръска пожарите на различни места. Аз живея тук от 22 години и такова нещо се случва за първи път в такива мащаби. Изгоря сърцето на самия остров. Там беше зеленина, имаше много маслинови насаждения, портокали, много диви животни", разказа Христина Анакиева.  

По думите ѝ турски самолети и хеликоптери денонощно облитат и гасят огнищата, но не могат да се справят с бедствието. От днес силите на огнеборците са подсилени с пристигащи от Атина екипи, сред които има български и румънски пожарникари, както и хеликоптери от Йордания.  

Туристите на острова са евакуирани от местата за настаняване. Преместени са в училища и временни подслони в очакване на самолетни полети, които ще ги отведат в родината им. "Местните са солидарни, носят храна и дрехи, кой с каквото може се опитва да помогне на туристите, докато напуснат острова. Хората са обединени и им е много болно за това, което се случва", каза още Христина Анакиева.  

Ива ДОЙЧИНОВА