Международният механизъм за гражданска защита в рамките на ЕС засега е напълно достатъчен за оказване на помощ, когато нашите сили недостигат. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев по време на парламентарния контрол в парламента на въпрос, поставен от Борислав Гуцанов от БСП относно това дали страната ни би търсила подкрепа за справяне с пожарите от страни извън ЕС, предаде репортер на "Фокус". 

"Сериозна е обстановката с пожарите в България. Благодарение на действията на нашите пожарникари, на военнослужещите, на горските, на доброволците сравнително бързо се справяме с възникналите огнища. В този момент не  е необходима друга помощ", заяви Главчев.

Служебният премиер благодари на всички страни, които са помогнали и продължават да помагат на страната ни. Той обясни, че оперативният щаб определя кога да се задейства механизма за гражданска защита за търсене на помощ от страни от Европейския съюз.  

"Няма държава, която да може да се справи със собствени сили при такава ситуация затова е измислен този механизъм за гражданска защита", допълни той.