България стартира за първи път мерките по европейската директива за временна закрила. Това заяви на пресконференция в Министерския съвет Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя, предаде репортер на Радио "Фокус“. Мерките ще позволят ускорено включване на украинските граждани, навлизащи на българска територия заради случващото се в тяхната държава, в пазара на труда в Европа, включително и в Република България. С решението ще се създадат подходящи условия за тях, с цел да се избегне хуманитарна криза в България, както и ефективната им интеграция в българското общество така, че те да не са зависими само и единствено от помощи от държавния бюджет.

Министерски съвет е взел решение за предоставяне на хуманитарна краткосрочна помощ на граждани от Украйна, влезли на територията на България, които нямат дом, закрила и никакви средства за оцеляване Помощта ще бъде за срок от три месеца и е в размер на до 40 лева на ден. С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор. Тя ще се разпределя на хотели и други места за настаняване, изразили съгласие да се включат в плана на Правителството за предоставяне на хуманитарната помощ за гражданите на Украйна.

По думите на вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев към момента на българска територия има около 30 000 украински граждани. Те имат срок до 31 март да се регистрират като временно пребиваващи и за временен статут на бежанци. Всички трябва да се регистрират по този начин, за да може да получават самата помощ. "Числата се менят буквално на ежедневна база, това ще бъде осигурявано по реално фактически отчетени разходи, които Министерство на туризма администрира“, каза Асен Василев.