На 65-тата Международна олимпиада по математика българският национален отбор спечели 3 сребърни и 2 бронзови медала и една почетна грамота, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Олимпиадата се проведе от 11 до 22 юли във Великобритания и събра 609 ученици от 108 държави.

Сребърните медали спечелиха Марин Христов (СМГ), Ангел Христов (ППМГ Бургас) и Биляна Димитрова (СМГ), която постигна четвърти резултат в света сред участващите 81 момичета. Бронзовите отличия са за Веселин Маркович (МГ Варна) и Борис Гачевски (СМГ), а много малко не достигна за медал на Виктор Костадинов (ПЧМГ), който заслужи почетна грамота. Техни ръководители са проф. Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН) и гл. ас. Стоян Боев (АУБ / ЧСУНД), наблюдател е Драгомир Грозев.

В отборното класиране България зае достойното 27-о място в света (и 11-о в Европа), отстъпвайки от 25-ото място през 2023 година.

Подготовката и участието в МОМ бяха подпомогнати от Министерството на образованието и науката, Съюза на математиците в България, Американска Фондация за България и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Състезателните дни бяха 16 и 17 юли като се решаваха по 3 задачи, оценени на по 7 точки в рамките на 4 часа и половина. Координациите по задачи се проведоха на 18 и 19 юли, а церемонията по закриването – на 21 юли. На нея присъстваха трима Филдсови медалисти - Тимъти Гаурс (1998), Терънс Тао (2006) и Марина Вязовска (2022).

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през 1959 г. в Румъния.