Това е още един успешен етап от ползотворното сътрудничество и развитие на взаимоотношенията между България и САЩ. След реализирането на този проект, ние постигаме повишаване на енергийната сигурност, не само на България, а и на целия регион. Така енергийният министър Владимир Малинов коментира подписването на договора за предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад.

"Това е възможност за обменяне на електрическа енергия между страните в региона в реално време", допълни той.

Припомняме, че вчера стана ясно, че България ще подпише договор за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Контрактът е между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране в размер на близо 1,5 млн. долара за предпроектното проучване.

Планира се инициираният от ЕСО ЕАД проект да свързва електропреносните мрежи на Турция, България, Гърция, Северна Македония, Косово, Албания и Черна гора, с възможност да достигне и до Италия. Подобряването на трансграничния преносен капацитет и възможността за обмен в реално време на енергията, произведена от възобновяеми източници в региона, е от ключово значение за ефективно оползотворяване на зелената енергия.