Ако българската държава не приеме реформите, заложени в Националния план за възстановяване и устойчивост, може да загуби част средства по второто плащане. В средата на тази година се очаква Европейската комисия да направи оценка на изпълнението на реформите. След нея страната ще има 6 месеца, в която да представи резултати от тяхното изпълнение. Ако такива няма, ще бъде наложена финансова корекция, която след това България не може да претендира да бъде възстановена. Това стана ясно по време на изслушването на служебните министри на финансите и енергетиката Людмила Петкова и Владимир Малинов във връзка с предложенията на страната за изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост в главата REPowerEU, предаде репортер на .

"Една част от ключовите реформи в Националния план за възстановяване и устойчивост не са изпълнени. Това са картата за климатична неутралност, както и няколко законопроекта. В 49-ото Народно събрание бяха внесени проекти от Министерския съвет, които бяха обсъждани в парламентарните комисии, бяха направени предложения, но тъй като приключи дейността си, тези законопроекти бяха архивирани и процесът започва от начало“, обясни министърът.

Реформите, които трябва да бъдат направени, са под формата на законопроекти, които трябва да се гласуват от Народното събрание. Това са правилата за избор на членове на новата Комисия за противодействие на корупцията, законопроект за несъстоятелност на физическите лица, Закон за защита на лицата, подаващи сигнали, пътната карта зa климатичната неутралност, промени в кодекса на поведение на българските съдии и прокурори.  

Попитана дали в изменения Национален план за възстановяване могат да бъдат включени проектите за саниране на сградите, тя обясни:"В главата REPowerEU трябва да бъдат включени проекти, които могат да бъдат изпълнени до края на 2026 година. Сгради, които са с близко до нулевото потребление на енергия, могат да бъдат включени в главата, но подлежи на договаряне с ЕК дали ще бъде прието тези проекти да бъдат финансирани. Ако не могат да бъдат финансирани, те биха молби да бъдат включени към капиталовата програма за финансиране с национални средства“.

Министър Петкова каза още, че 11 септември 2024 година е срокът за внасяне на проекта за изменение за одобрение от страна на България. Отговор от Европейската комисия за това дали са одобрени промените трябва да бъде получен до края на годината. До момента са планирани промени в описанието, целевите стойности на индикаторите и сроковете за изпълнение на етапи и цели в общо 29 инвестиции и 9 реформи.