В последните три месеца България се изкачи в първите позиции по ръст на цените на жилища, отчита Евростат. Най-голямо е поскъпването в областните градове Видин, Кюстендил, Ловеч и Сливен. 

"Ръстовете изглеждат големи заради ниската база, от която се тръгва, защото цените в България остават най-ниските в Европейския съюз. Цените във Видин са едни от най-ниските в областните градове. Дори при тези цени купувачите продължават да са активни на пазара и да ги плащат. Това ще продължава, докато продавачите пробват висока цена и купувачът е склонен да я плати. В доста западни страни хора се раждат в жилище под наем и умират в жилище под наем и за тях това е нормално и приемливо. За България не е така. Ние сме на второ място в света по собственост на жилища на човек от населението. Ние искаме да имаме собствени имоти и държим много на това. Първи са румънците", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев пред Bulgaria On Air.

Жилища в брой си купуват основно хора в по-малките областни градове, където и цените са по-ниски, поясни кредитният консултант.

"Някои от тях са спестявали цял живот, родители помагат и когато не достигне малка сума, го правят с потребителски кредит. В големите градове - София, Варна, Пловдив, Бургас също има хора, които могат да извадят кеш, но са по-малко. Част от тях инвестират, но първо си решават жилищния проблем. Купуват луксозни имоти, най-често живеят в кварталите с къщи, скъпите райони, след това купуват и за инвестиция", обясни Тошев.

Той уточни, че все по-млади хора искат да притежават имоти.

"Половината консултанти продължават да казват, че има балон на пазара, другата половина смятаме, че няма балон на пазара. Продължаваме да сме с най-ниските цени в Европа. Има търсене, има предлагане. Имаме ниски лихви по ипотеките, те са стимул да купуват. Това не е типичният балон, който надухме в периода 2004-2005 г. Заплатите доста нараснаха заради инфлацията и това, че няма безработица. Доста често младите стартират на хубави заплати. Те стартират на 1500-2000 лв. Започват веднага да мислят и да искат", посочи още Тошев.