Кандидат-пенсионери са дали близо 5,3 млн. лева, за да се купят стаж за пенсия пред първите шест месеца на тази година, сочи справка в НОИ. Според планова на института тази година се очаква българи да платят близо 20,6 млн. лева като вноски, за да се пенсионират.

За периода от януари до март тази година в бюджета са постъпили близо 4,439 млн. лева, като средно недостигащия стаж на тези хора  е бил почти две години – 23 месеца. През миналата година общо 4707 кандидат-пенсионерите са платили 32,8 млн. лева, за да се пенсионират, а през 2022 г. това са направили 4093-има души и им е струвало 24,43 млн. лева.

Сумата за месец недостигащ стаж е 19,8% от минималния осигурителен доход.  От началото на тази той се повиши  на 933 лева, пише Pariteni.bg. Така в момента месец стаж струва 184,73 лева, а година – 2 126,80 лева. За целия период от пет години кандидат-пенсионерът трябва да плати 11 084 лева.

Над 28 млн. лева пък са прехвърлените пари за втора пенсия от частните универсални пенсионни фондове в бюджета на НОИ или на практика тези хора са се отказали от втора пенсия и ще взимат само една държавна. В плана на осигурителния институт е записано, че се очаква сумата от прехвърлените партиди да достигне 80 млн. лева за година.

Осигурените в универсален пенсионен фонд лица имат право да изберат да променят осигуряването си от универсален пенсионен фонд във фонд "Пенсии“, съответно във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69“, с увеличена осигурителна вноска в размера на осигурителната вноска за универсален пенсионен фонд, ако не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст и навършват изискуемата за тях възраст по общия ред. Това могат да направят и осигурените в професионален пенсионен фонд, като сумата на прехвърлените средства възлиза на над 5,40 млн. лева.

НОИ е получил и 81 841 лева приходи от лихви от надвзети пенсии, както и 60 476 лева от надвзети обезщетения за безработица и 139 820 лева от лихви върху надвзети болнични.