"Булгаргаз“ ЕАД е одобрена за редовен член на една от най-авторитетните и влиятелни отраслови организации – Energy Traders Europe. Като редовен член "Булгаргаз“ ЕАД ще има право на глас и ще участва в процеса по вземане на решенията в рамките на организацията, ще има достъп и до документите на отделните комисии.

Energy Traders Europe е създадена през 1999 г. като Европейска федерация на търговците на енергия /EFET/ с цел да подобри условията за търговия с енергия в Европа. В нея членуват близо 160 водещи международни компании, производители и търговци на природен газ.

Сред целите, които си поставя е да насърчава конкуренцията, прозрачността, свободния достъп в европейския енергиен сектор, както и справяне с високите цени на енергийните ресурси, съобщава "Булгаргаз".

Организацията на европейските търговци на енергия е изключително активна по отношение на правни въпроси в сектора, изготвянето и отстояването на позиции, в т.ч. и на такива, свързани с договори и сделки, които под една или друга форма считат за нарушаващи принципите на конкуренцията. Традиционно се изготвят и проучвания на състоянието на отделните сектори в енергетиката, в т.ч. и за търговията с природен газ.