Тазгодишният пролетен форум за популярна наука Ratio ще се фокусира върху бъдещето на живота и вероятността такъв да съществува и на други планети. Това каза продуцентът и водещ на форума Петко Желязов в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.

Събитието ще се проведе на 8 юни в "София Тех Парк“. Форумът е отворен за всеки. В по-голямата си част лекциите ще се провеждат на английски език.

Петко Желязов разказа за някои от лекторите на форума. Себастиян Аристотелис ще бъде част от Ratio за втори път. "Той е представител на архитектурно студио SAGA Space Architects, което фокусира своята работа върху изработването на концептуални хабитати, които потенциално бихме строили на други планети. Те са тествали тази своя концепция в Антарктида – построили са такъв хабитат, и Себастиян Аристотелис ще ни разкаже как е преминал този експеримент. Със Стивън Мойзиш ще си говорим за възникването на живота на Земята и за рецептата за жива планета. Ще можем да се докоснем до най-старата скала на Земята, ще видим скали от Марс и от Луната, които Стивън донесе. Лука Вигано, който е експерт по киберсигурност, ще използва приказките като инструмент, чрез който да разкаже малко за иначе сложната тема за киберсигурността, както и за новия Ноев ковчег“, разказа водещият на събитието.

Стивън Мойзиш – изследовател към Института за астрономия и естествени науки HUN-REN в Будапеща, обясни, че изследването на най-ранните фази за формиране на Земята стои в основата на разбирането на света, в който живеем днес.

Земята е на възраст 4,5 милиарда година. По думите му планетата ни непрекъснато се самообновява чрез вулканите, движението на тектоничните плочи и ерозията, които с времето унищожават скалите. "Но на някои места има запазени много стари скали. Най-старите от тях са на възраст 4 милиарда години. Възрастта на скалите се измерва чрез уранови изотопи, където се проследява радиоактивното разлагане. Тази скала има подобни характеристики със скалите, които виждаме днес, включително сред скалите, които се откриват и в България, като гранит и базалт“, разказа Стивън Мойзиш.