Излезе ли имот за даване под наем на пазара в столицата, може да се отдаде в рамките на седмица-две, отчете брокерът Анас Хамид в студиото на "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. Повече са наемателите, отколкото апартаментите, които се предлагат. Това е странна тенденция, отбеляза още той.

"Малко е разминаването между търсенето и предлагането. Цените на наемите се вдигнаха още през 2022 г. след войната в Украйна. През 2023 г този тренд продължи, като в последните месеци на годината се забелязваше задържане на цените. Пазарът още е силен и остава такъв, защото още се търсят много жилища за живот под наем. Това се обуславя и от привлекателността на София като център за живот и работа“, даде подробности за цените на наемите Хамид.

"Пазарът на новото строителство е динамичен, въпреки че има леко отдръпване от сделките "на зелено“. Когато вече има акт 14, сградата е разпродадена до 70%. Младите семейства първо търсят жилище под наем. Метрото е основен фактор при покупката на жилище – близостта му е много търсена“, каза още Хамид.

"По-новите квартали са по-търсени от младите хора, защото те предпочитат да живеят в нови сгради и отбягват старите жилища. Става въпрос както за покупка, така и за живот под наем. Някои собственици искат два депозита при наемане на апартамент, но всичко е въпрос на лична договорика“, каза още брокерът Анас Хамид.