Седмицата започна със събитие, което шокира не само охраната на Софийския затвор, но и българската политика. Осъденият за наркотрафик и пране на пари Евелин Банев-Брендо се предаде сам, за да излежи присъдата си.

Преди 16 години Банев дава единственото си телевизионно интервю пред журналиста Георги Коритаров в сутрешния блок на NOVA "Здравей, България".

Разговорът се случва малко след бруталния побой върху журналиста Огнян Стефанов. На въпроса дали ще се разбере някога кои са били нападателите, Банев отговаря: "Никога няма да излезе тази истина. Коя истина е излязла от подобни деяния? Изключено е, предвид как беше организирано", категоричен е той.

"Вие ме питате дали ще се стигне до разкриване на лицата - никога няма да стане, защото има определена група или групи, които са в ролята на изпълнителна власт", уточни Брендо през 2008 г.

В същото интервю Брендо споменава имената на прокурори, които впоследствие се издигат кариерно и се превръщат в политици. Той допълва, че бивш вътрешен министър го е притискал да лъжесвидетелства срещу Маргините.