Ще участваме в преговорите с ИТН. Имаме програма. Съгласен съм, че е време за държавници, но то беше и след две седмици", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на "Фокус".

"Считам, че тези преговори са полезни, защото биха ни научили на повечее мърдост след изборите", каза още той.

Попитан дали ще участва в преговорите, той каза: "Ако участва Слави Трифонов, ще участвам и аз".

Във връзка с появилите се спекулации за сваляне на председателя на парламента Борисов каза: "Този принцип, че първата политическа сила трябва да има председател на Народното събрание, трябва да се спазва. Дори не ми минава през акъла, че могат да направят подобно нещо. Това би означавало ново мнозинство, преди изборите, един много разсърден ГЕРБ. Не ги съветвам да го направят. Ще ликвидират всякакви възможности за разговори".

"Веднъж преглътнахме моите арести, веднъж преглътнахме Росен Желязков, но специално за Рая мисля, че партията няма да го преглътне", допълни той.

Относно решението на Конституционния съд за отмяна на съдебната реформа той коментира, че в правовите държави решенията на съда се приемат. И посочи, че реформата трябва да позволи на институциите да работят ефективно, а не да бъдат насочвани срещу конкретни хора. 

"Разбирам съдебната реформа така да се оставят системите в съда, прокуратурата, следствието, че те да се саморегулират, сами да си избират ръководствата като всяка една друга институция в България", коментира Борисов.