Повече не трябва да ни наричате "сглобка". Не виждам в тази дума "сглобка" нищо рационално, нищо добро за хората. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на Националното съвещание на партията, което се провежда във Велико Търново, предаде репортер на "Фокус"

"Вчера си дадох сметка, че тази (бел. от ред. - дума) "евроатлантаизъм", станала трудна за преглъщане дума, ако днес не кажем "Тръгваме си", стои това, защото днес светът е толкова сложен", обясни Борисов. 

По думите му единствената причина ГЕРБ да крепи правителството е евроатлантическата ориентация, която България има. 

"Единственото добро на това управление е, че държи ясна посока на страната. Това е единственото, за което стоим там. Всичко останало е в противовес на нашата идеология", каза още той.

"Проблемът на ГЕРБ е идеологията на ГЕРБ. И затова хората ви избраха или по симпатии, или по инстинкт, защото в последните три години не успяхте да направите нищо. Това, което е направено е благодарение на управлението на ГЕРБ", добави той.

Борисов също коментира проектобюджета за следващата година. По думите му в миналото ГЕРБ е държала дефицитът около 0% или на излишък. Според него параметрите му са "нереалистично надути". 

"Сега какво се случва - представя ви се един бюджет, който е нереалистично надут. 3% са точно трите главни пътя. Все едно тези са взети и са махнати. Сега към този раздут дефицит се прибавят прогнозни, големи, събираеми суми - до 40 милиарда", заяви той.

Лидерът на ГЕРБ постави и ултиматум на ПП-ДБ - той поиска всички политики в бюджета да бъдат разписани. Запалши, че ако това не се случи, първата политическа сила ще оттегли подкрепата си. 

"Аз съм абсолютно спокоен, че бюджет в парламента може да се приеме и без ГЕРБ. Така са се сглобили партиите по места. Ако в този бюджет няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани - за Монтана - това, за Велико Търново - това. Аз знам какво казва парламентарната група с тази заплаха, но аз ще се присъединя към нея", каза още той.

"Две неща могат да изкарат ГЕРБ от съвместното управление. Това е бюджета, ясно го завих, и второто е корупцията. Управлявайте, но не искаме да носим тези негативи с вас. С една дума - ние ще продължим да се борим с корупцията, която насаждат", добави Борисов.