Пандемията ни учи да признаем колко сме свързани помежду си и зависими един от друг. Това каза Борислава Мечева, семеен терапевт от Институт по фамилна терапия-България, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Това, което виждам в българското общество, е че високата тревожност в началото на пандемията, сега като че ли се превръща в търсене на смисъл в по-далечно бъдеще, защото много от предишните ни смисли някак започнаха да отпадат. Неща, които намирахме за важни тук и сега, се обезсмислиха и започва търсене на смисъл какво ще се случи със следващото поколение, как бихме могли да ги подкрепим. Включително и в повдигането на тези теми за детското психично здраве и за качеството на тяхното образование“, обясни тя и добави, че е търсене на смисъл за по-далечното бъдеще.

"Това е тенденцията на новата етика, която възниква в модерния свят – това да виждаме нашето участие в света във времева перспектива и че всичко, което правим и как участваме има влияние в бъдещето, дори и да не си даваме сметка на този етап“, допълни семейният терапевт.

По думите й преживявайки сегашната ситуация на пандемия като нередна, сякаш искаме да коригираме нещо отнесено към бъдещето.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"