Ние много обичаме европейските пари, но никак европейските правила. Това каза Борислав Сандов, бивш министър на околната среда и водите във връзка с настояването на българските зелени организации Европейската комисия да наложи още санкции на България за неизпълнени екологични ангажименти в аудиокаста на "Фокус" "Това е България".    

"Аз ще ви кажа сега нещо от другата страна: когато бяхме в компании и вече се съставяше правителството, най-лесният начин да убедя своите колеги за прилагането на политики в областта на околната среда беше като обобщя, че срещу България към онзи момент, това е декември 2020 година, има 16 наказателни процедури, което е най-големият като обем дял в общия брой наказателни процедури срещу България, и че приложението на тези наказателни процедури ще спаси България от налагане финансови санкции след второ осъдително решение в съда в Люксембург", сподели Сандов.

"Битуваше и една друга практика през годините, която аз силно критикувам, че ние много обичаме европейските пари, но никак не обичаме европейските правила. Всъщност, стигна се до момент, и то именно в онзи период от време 2020-2021 година, в който Европейската комисия прие един основополагащ принцип: пари се получават от страните членки само, когато изпълняват правилата на Европейския съюз. Този обвързващ елемент беше ключов за това, което се случва в последните две години и което предстои да се случва. Знаем, че има страни членки на Европейския съюз, които вече пострадаха от този принцип, а именно Унгария, която отказва да спазва определени правила по отношение на върховенство на закона, по същия начин Полша я грози подобна процедура на спиране на европейско финансиране. Това в някаква степен е намигване и на страни, като България, които също макар и не толкова явни противници на европейските правила, когато се види статистиката и броя наказателни процедури, виждаме, че ние не се движим в съответствие с европейското законодателство", допълни още бившият министър.

Цоня СЪБЧЕВА