Няма съществена разлика в резултатите, които партиите показват на седмите поредни парламентарни избори. Голямата въпросителна е от колко субекта ще бъде съставен 51-вият парламент и от това ще зависи колко по-трудно би могло да бъде съставено правителство. Това каза в Изборното студио на Радио "Фокус" бившият министър на околната среда Борислав Сандов.

По думите му за сформирането на мнозинство в новия парламент ще бъдат необходими поне три политически субекта, което според него е трудно осъществимо. "Аз лично не вярвам, че ще бъде съставено правителство в рамките на 51-вия парламент, въпреки поредните избори, умората, различни вътрешни битки в партиите. Ако бъде съставено такова под шапката на евроатлантическо или проевропейско правителство, то не би било стабилно, защото ще бъде необходим трети играч, който в този случай по-скоро би бил ИТН, но това е изключително хлъзгав в партньор, който може лесно да обърне във всеки един следващ момент палачинката.“

"Има вариант или да се очертае проевропейско мнозинство или малцинство с подкрепа скрита или явна, или другият вариант е някакво много компромисно разбирателство позиционирано срещу ГЕРБ и ДПС, което да ги постави в изолация. Но и двата варианта са много трудни, с много условия, компромиси. И предвид, че рискът от нови избори изглежда много явен, трудно може да се правят много сериозни завои, защото е ясно, че ако се състави правителство, то би било много крехко и много несигурно,“ обясни той.

 

Все повече български граждани изпитват апатия или пък гласуват за антисистемни партии, популистки партии, което като цяло не е добре за благополучието в нашата държава, каза още той и добави, че липсата на редовна правителство ерозира сериозно демокрацията в страната и ограничава възможностите за средносрочно планиране и някои много важни цели пред България, като има възможност да загубим средствата по Плана за възстановяване и някои от другите финансови механизми, които Европейският съюз предоставя на държавите членки.

"Има предпоставки, които създават едно не много добро бъдеще в следващата година и в същия момент се създават и предпоставки за появата на нещо съвсем ново и различно в нашата държава, което може би отново да завихри колелото на по-голяма мобилизация на гласуване и оттам малко по-легитимен парламент,“ обобщи той.

Според Борислав Сандов в България има нужда от повече политическо образование, политическата култура на гражданите трябва да се повиши. Политиката според него трябва да стане по-умерена и обрана и в същото време повече хора трябва да разбират какви са отношенията в държавата, институциите, коя за какво отговаря, разделението на властите.