Синият талон и неговото изчезване беше един от реперите, че в тази бетонна, обрасла система на МВР и "Пътната полиция“, която много трудно се променя, нещо ще започне да се случва. Това каза журналистът и главен редактор на "Автомотоспорт“ Борислав Цаков в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Според него това действие е много закъсняло. Премахването на синия талон обаче е само първата крачка, добави Борислав Цаков. И даде пример с хартиения документ към застраховката "Гражданска отговорност“. "Това трябва моментално да отлети в небитието. И това не е полицията, това са застрахователите – това е просто невероятно! Същото нещо е и с талончето за техническия преглед – дори и към него трябва да има още една хартийка, която да държим в колата си или при документите си, за да е валидно на пътя“, посочи той.  

За да стане системата за наказания ефективна, тя трябва да работи бързо. "Бързината означава ефективност. Аз скоро получих една снимка на автомобил, който не е моя собственост вече много отдавна, направена преди година и девет месеца на пътя от стационарните камери. Година и девет месеца за електронна снимка! Тя трябва до една седмица да е при нарушителя и на следващата седмица той да си е платил глобата или да е започнало някакво по-сериозно производство“, подчерта Борислав Цаков. 

Според него връчването на актове и фишове на КАТ по електронен път би ускорило процесите и ефективността на наказанията. "Човек започва да се стряска, когато му извадиш от джоба достатъчно голяма сума пари, и започва да обмисля какво да прави следващия път“, добави Борислав Цаков.