Използвам шаблони в занаята си, използвам и цитати в музиката си, защото хубавата музика вече е написана. Смятам, че човек трябва да има какво да каже, да може да се изразява. Това каза Борислав Ангелков – майстор тенекеджия, ски инструктор, парапланерист и музикант, в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. Той е сертифициран майстор от Занаятчийската камара в Габрово.  

Тенекеджийството е сред изчезващите занаяти в България и все по-рядко се среща като професия, разказа Борислав Ангелков. "Моят баща е учил за това. Едно време е имало училища, в които са учили за тенекеджийство, като професията включва калайджийство, казанджийство, редене на керемиди и покриви, поставяне на улуци, работа в работилница с вентилации. Майсторите правят завършването, слагат последния цвят върху покрива на църквите и катедралите. Повечето работи се правят на ръка“, обясни той.  

Тенекеджийството не е лесна професия, признава Борислав Ангелов. "Ако ръката не удари на правилното място, няма да се получи. Ламарината е материал, който не търпи прекалено много налагане с чук и имаш малко място за грешки.“  

По думите му е необходимо много време и постоянство, за да се усъвършенства един занаят или да се овладее един музикален инструмент. "Всички неща, които правя, ми се покриват. Винаги мога да заместя едното с нещо друго, което е с по-различна енергия, по-цветно, по-различно. Във всички има магия, зависи колко отговорно подхожда човек“, каза Борислав Ангелков.  

Музиката е навсякъде около нас, смята той. "И в тишината има музика. Това е един неизчерпаем източник, просто трябва да имаш уши да слушаш. Няма нищо по-хубаво от красотата на паузата в музиката. Когато има въздух, тогава се слуша по-леко, тогава се свири по-леко и достига по-леко до този, който слуша.“